Най-старата известна скала е образувана по същото време, когато и Земята. Това показва една от скалните лунни проби, събрани преди десетки години от екипажа на „Аполо 14“.

Преди това да стане ясно, специалистите са мислили, че най-старите скали са на близо 2 млрд години, но се оказва, че тази от Луната е на възраст от около 4-4,1 млрд години и е образувана на около 20 км под земната кора.

Изследователите от Центъра на НАСА за лунна наука са определили екземплярът като земен, защото съдържа минерали като кварц и фелдшпат, които се срещат много по-често на Земята и по-рядко на Луната.

Ако произходът на скалата е всъщност от нашия естествен спътник, то трябва тя да се е формирала в ядрото на Луната и след това незнайно как да се е появила на земята. Образувана е от изключително голямо количество земни минерали и затова учените смятат, че нейният произход е от Земята.

Остава неизяснено обаче как тази скала е попаднала на Луната. Специалистите имат теория, че самият ни спътник някога е бил част от нашата планета, но е бил отделен след сблъсък с голям астероид още в началото на историята на Земята.