Ново проучване установява, че най-високият ледник на Еверест се топи с бързи темпове вследствие изменението на климата. Ледникът South Col е загубил над 54 м от ледената си покривка през последните 25 години. Ледникът, намиращ се на около 7906 м височина, изтънява 80 пъти по-бързо, отколкото при образуването на ледената му покривка, съобщава Live Science.

Ледът, за чието натрупване са били необходими около 2000 г., се топи от 90-те години на миналия век, е заключението на специалистите. Дебелата снежна покривка на ледника е ерозирала, като основният черен лед е изложен на слънце, което ускорява процеса на топене


Проучването дава отговор на един от големите въпроси – дали най-високите ледници на планетата са повлияни от изменението на климата, причинено от човека. Отговорът е категорично да.

Според авторите на изследването бързото топене на ледниците може да увеличи броя на лавините на Еверест и да направи терена по-коварен за алпинистите, защото повече скална основа остава открита.

Хималайската планинска верига осигурява питейна вода на милиони хора и ако други ледници в региона, а и по целия свят, започнат да се топят, то капацитетът им да осигуряват вода за пиене и напояване значително ще намалее.

 


Експертите призовават бъдещите изследвания да се фокусират върху състоянието на другите ледници на покрива на света. Миналата година екип от френски изследователи стигна до заключението, че световните ледници се топят с ускорени темпове.