Северният магнитен полюс на Земята от десетилетия се измества с около 55 км на година. Той премина международната линия за смяна на датата през 2017 г. и излиза от Канадския Арктик на път към Сибир, научихме от Darik.

Това постоянно изместване се превръща в проблем за компасите в потребителската електроника и смартфоните. Самолетите и корабите също използват магнитния полюс за ориентация. Джи Пи Ес системата обаче не е засегната, защото е спътникова.

Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата и Британският геоложки институт актуализират мястото на северния магнитен полюс на всеки 5 години през декември. Сега обаче го направиха по-рано заради по-бързото му движение.

За пръв път е измерен през 1831 г. и оттогава се е изместил с 2300 км към Сибир. Учените обаче забелязали, че от 2000 г. изместването се е ускорило от 15 км на 55 км годишно.

От своя страна южният магнитен полюс се мести много по-бавно от северния. Магнитното поле на нашата планета отслабва и след години двата полюса ще разменят полярността си.

Това се е случвало много пъти в историята на Земята, но последният път е било преди 780 000 години. Тази размяна няма да се случи изведнъж, а ще отнеме най-малко 1000 години.