Ако има истински предизвикателен период за семейните финанси, това определено е последното тримесечие на годината.

Във времето от октомври до декември са струпани най-сериозните харчове – бюджетът след отпуската е изтънял, а в същото време започва учебната година, първи сметки за отопление и празничното пазаруване през декември.

Как да се разпределят финансите така, че да има за всичко и да не изпитвате финансово напрежение, знаят специалистите по пари от Smilecredit. Ето какво съветват:

Прегледайте разходите

Колкото и пари да печели човек, ако не знае къде отиват, никога няма да може да овладее финансовото си състояние.

Отделете един час и опишете всичко, за което харчите пари - от сметките за ток, вода и телефони до разходите за забавления, ресторанти и хобита.

Вижте по кои пера можете да договорите намаление на сумата. Преговорете нови условия за интернет и мобилни телефони.

Проверете дома си, излитат ли пари през прозореца?

Най-сериозната част от бюджета се дава за плащане на режийни разходи – вода, електричество, отопление.

Преди началото на отоплителния сезон проверете дали парите ви не „излитат” през прозореца. С други думи – направете подобрения на изолацията на дома си и подменете отоплителните уреди, ако са стари и висок разход на енергия.

Една такава енергийна оптимизация на дома е важна инвестиция, защото ще ви спести пари не само през предстоящия зимен сезон, но и в годините занапред.

Дори да се наложи да вземете заем до заплата, за да подмените електроуредите, това ще е положителна стъпка към дългосрочното ви финансово здраве.

Проверете също така дали сметките ви за студена вода не са завишени заради стари водомери или незабелязан теч. Говорете и със съседите и направете нужните ремонти в сградата, ако е необходимо. Никой от нас не е толкова богат, за да оставя парите да изтичат по тръбите.

Непредвидени разходи

Колкото и да прави планове човек, никога не може да предвиди всичко и разходите понякога се появяват неочаквано. За такива случаи е важно да имате заделени настрана пари или лесен достъп до заем, за да решите бързо проблема.

Тегленето на заем до заплата е решение за онези случаи, в които трябва да се реагира бързо – спукана тръба, счупен електроуред, медицински проблем и т.н. Такава услуга е удобна заради бързината на отпускане на заема и ясния погасителен план.

Важно е средствата по заема до заплата да се използват по предназначение и да се погасят навреме.

И така, да обобщим съветите за финансовия план преди зимата на Smilecredt:

Огледайте разходите и ги оптимизирайте, инвестирайте в енергийно подобрение на дома си, включително и чрез заем до заплата и спазвайте финансова дисциплина както за харченето, така и за погасяването на вноски по заем.