Американската космическа агенция отново изпраща ракета към Луната. Това е най-мощното превозно средство, разработвано някога от НАСА, и е част от мащабен проект, чиято цел е изпращане на пилотирана мисия до Марс.

Половин век след мисията „Аполо” щафетата поема „Артемис 1“. Най-мощната създавана досега космическа ракета трябва да изведе капсула в орбита около Луната.

Продължителността на мисията ще е 42 дни, а на борда на капсулата вместо екипаж ще има специални манекени. Всички усилия на учените от НАСА са насочени към осигуряването на безопасно пътуване на хора в дълбокия Космос.

„Тази мисия е първият тест на нашите транспортни системи в дълбокия Космос преди да поставим екипаж в тях. Много важно е да изучим тези превозни средства, преди да поставим хора в тях. Имаме прости, но категорични цели, а именно да поставим превозното средство в орбита и да го върнем обратно у дома, за да разберем как работят системите. Трябва да разберем как топлинният щит работи при повторното си влизане в атмосферата”, каза ръководителят на мисията Джеймс Фрий, предава NOVA.

Към момента на лунната повърхност са стъпвали общо 12 астронавти от Съединените щати. 50 години след последната мисия на проекта „Аполо”, безпилотният полет на „Артемис 1” ще направи първа стъпка към завръщане на хора на естествения спътник на Земята.

„Връщаме се на Луната в подготовка да отидем на Марс. Това е разликата. Преди 50 години бяхме на Луната за ден, няколко часа, максимум три дни. Сега се връщаме на Луната, за да останем, да живеем, да учим, да строим”, обяви директорът на НАСА Бил Нелсън.

Ако всичко върви по план, космическият кораб ще обикаля около Луната, изминавайки общо 2 милиона и 100 хиляди км преди да се спусне край бреговете на Калифорния през октомври.

Прочетете и:

50 г. от полета на "Аполо 11" към Луната

На колко години е Луната