Спътникът, проектиран от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, ще замени спътника GOES-17, като ще проследява непрекъснато времето, пожарите и промените в климата в Западното полукълбо – западните американски щати, Аляска, Централна Америка, Тихия океан, съобщава БТА.

Космическият апаратът е третият от серия авангардни геостационарни спътници, на който се възлагат надежди да революционизира прогнозите за времето, наблюдението на околната среда и предсказването на бедствия от космоса. Когато достигне работната си орбита на 35 000 км над Екватора, той ще бъде наречен GOES-18.

 


Програмата GOES (Геостационарни спътници за околната среда) се изпълнява съвместно от Националнто управление по изследване на океаните и атмосферата и НАСА. Предишните два спътника бяха изстреляни през 2016 г. и 2018 г.

Геосинхронните орбити на тези спътници съответстват на скоростта на въртене на Земята . Това поддържа положението им постоянно спрямо повърхността на планетата.

Охлаждащата система на основната камера на спътника GOES-17 даде дефекти, но още работи частично. GOES-16 ще остане позициониран над Източното полукълбо.

 


Освен времето и пожарите, GOES-18 ще проследява наводнения, прашни бури, мъгли, свлачища. Той е оборудван също да проследява геомагнитни бури, както и океанографски и климатични промени.

Първите образи се очакват догодина след продължително калибриране.

Прочетете и:

Спътник на НАСА ще документира последиците от човешката дейност върху Земята