Информационните агенции разпространиха новината за първия контролиран полет на друга планета – става дума за Марс и минихеликоптера, доставен на планетата с роувъра "Пърсивиърънс", който кацна там през февруари.

Минихеликоптерът "Инджинюъти" е прикрепен сгънат към долната страна на роувъра и се очаква на 8 април да бъде задействан контролирано, но датата може и да бъде променена, както беше съобщено от НАСА.

Хеликоптерът тежи 1,8 кг, а диаметърът на перките му е 1,2 м. Снабден е със слънчеви панели за презареждане на батериите. Тъй като нощем температурата на Марс пада до минус 90°C, част от акумулираната енергия ще се използва за загряване.

 

Преди първия си полет "Инджинюъти" ще получи инструкции от Земята и ще трябва да се зареди със слънчева енергия – за целта ще бъде откачен от роувъра, който ще се отдалечи от него.

В уреченото време хеликоптерът ще се издигне на височина 3 м и ще се задържи 30 секунди, като в същото време прави по 30 снимки в секунда и определя положението си спрямо повърхността. След 30-те секунди полет, ще се спусне обратно на повърхността на Марс.

Минихеликоптерът ще лети над предварително избран терен с размери 10 х 10 м – на север от мястото, където кацна "Пърсивиърънс". Роувърът трябва да се придвижи до там, което ще му отнеме няколко дни.

 

Цялата операция ще бъде заснета от "Пърсивиърънс".

Сполед плановете на НАСА за един месец хеликоптерът ще направи до 5 полета, всеки от които е по-сложен от предишния.

Ако първият полет бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1% от земната.

Успехът би бил съпоставим по значимост с първия полет на самолет през 1903 г., затова от НАСА са поставили върху "Инджинюъти" малко парче плат от летателната машина на братята Райт, излетели преди повече от век от Северна Каролина.

Прочетете и:

"Пърсивиърънс" вече изпраща данни от Марс

Орбиталният телескоп "Джеймс Уеб" ще замени телескопа "Хъбъл"