Амераканското космическо ведомство НАСА разработва програми, които ще осигуряват точна картина на промените в климата и очакваните стихийни бедствия, съобщават световните медии, цитирайки преслужбата на НАСА.

През последните 30 г. изследванията на ведомството обогатиха съществено знанията за климатичните промени. Сега НАСА подготвя нова система, която ще осигурява уникална картина на климатичните системи на Земята. Целта е чрез данните от ново поколение да се намалят последствията от стихийните бедствия – урагани и горски пожари.

 

Както вече писахме, ураганите стават все повече и по-разрушителни в резултат от глобалното затопляне.

Сателитните данни ще се допълват, което ще осигури триизмерно изображение на Земята и нейните системи – от недрата ѝ до атмосферата.

В първата част от работата по новата обсерватория е предвидено сътрудничество между НАСА  и Индийската организация за космически изследвания (ISRO), което обединява два различни вида радарни системи. С тяхна помощ могат да бъдат измерени промените в земната повърхност с точност до по-малко от половин инч.

Тази способност ще бъде използвана в една от първите мисии на обсерваторията – измерване на някои от най-сложните процеси на планетата: топенето на ледената покривка и природни опасности като земетресения, вулкани и свлачища.