Наскоро от НАСА обявиха за приоритетно проучването на спътника на Юпитер – Европа, тъй като вярват, че под повърхността ѝ има запаси от вода, като количеството е приблизително два пъти повече от водата в земните океани. 

В скорошно изследване учените ревизират стари данни от космически мисии на НАСА и откриват доказателства, че предполагаемият резервоар под повърхността на Европа изтласква водни стълбове над замръзналата повърхност на спътника. Този факт става  доказателство за съществуването на вътрешен океан под ледената обвивка.

Затова НАСА проектира космическия апарат Europa Clipper, чиято задача е да проучи замръзналата повърхност на Европа и да потърси доказателства за скорошни изпускания на вода. Ако действително съществуват запаси от вода, учените ще вземат проби под ледената покривка, за да разберат дали на спътника има предпоставки за живот.

За появата на живот са необходими 3 компонента: енергия, органични съединения и вода в течна форма. Според учените на Европа съществуват и трите.

Повърхността на планетата е покрита от дебел лед, а под действието на магнитното поле на Юпитер температурата ѝ се повишава. Предполага се, че тази топлина топи леда под повърхността на Европа.

Предположенията на учените са, че вътрешната топлина на спътника може да бъде източник на енергия, който да създаде и поддържа форми на живот, като същевременно пази подземния океан от замръзване.

Високите нива на радиация от Юпитер, на които е изложена Европа, биха могли да променят леда и другите съединения в някои от основните химически структури – например свободен кислород, въглероден диоксид исерен диоксид.

Ако тези съединения достигнат подземния океан, то те могат да сложат начало на форми на живот.