Наследството на царя на животните

Част от поредицата „Месец на Големите Котки“

През последните 50 години общата популация на лъвовете е намаляла драстично. В миналото в Африка живеели 450 000 индивида, а днес вероятно наброяват по-малко от 20 000.

Възрастният лъв може да изяде около 45 кг месо на едно хранене.

Мъжките лъвове започват да реват на едногодишна възраст, а женските – малко по-късно. Лъвовете имат най-силния рев сред големите котки и се чуват на 8 километра.

Възрастните мъжки лъвове могат да тежат повече от 230 кг.

Съдбата отредила на величествен лъв от дивечовия резерват "Хуанге" в Зимбабве да се превърне в едно от най-известните африкански животни. Той се казвал Сесил, откъс от филма „Сесил: Наследството на царя“ на National Geographic ще откриете ТУК.