В тази слънчева и хладна сряда посрещаме астрономическата пролет, която настъпи точно в 05:06 ч. българско време.

Астрономическата пролет започва с пролетното равноденствие и завършва с лятното слънцестоене, което тази година е на 21 юни.

От днес насетне дните започват да стават по-дълги от нощта, а температурите съвсем скоро ще тръгнат нагоре, за да ни подскажат, че новият сезон наистина е тук.

Преди да приемат християнството славянските народи чествали Масленица, която се отбелязвала в деня на пролетното равноденствие. Празникът символизирал настъпващата пролет, слънцето и прераждането.

Какво време ни е приготвила пролетта

От четвъртък времето ще започне да се затопля. Валежи ще има в източните райони, а над останалата част на страната ще бъде слънчево. Стойностите на термометрите ще достигат между 10 и 15 градуса.

В петък се очакват валежи, а в Рила и Пирин – и нова снежна покривка.

Почивните дни около Тодоровден (събота, 23 март) ще са без валежи и с повече слънце в първия ден. Затоплянето ще продължи и в неделя и понеделник термометрите ще показват над 20 градуса, до почти 25 в някои обичайно топли точки на България.

В последните дни на март периодите с потенциал за валежи от дъжд с гръмотевична активност са 25-27 март и 30-31 март. Възможни са и дребни градушки.