Третата гореща вълна в Испания за това лято е на път да достигна своя пик, предаде Ройтерс, като посочи, че са прогнозирани температури от 44 градуса по Целзий в централната и южната част на страната. Властите са предупредили за опасност от горски пожари.

Живакът в термометрите може да достигне 40 градуса в някои части на областта Страната на баските – район, в който подобни температури не са толкова обичайни, отбеляза държавната метеорологична служба. От там предупредиха за т. нар. „сухи бури“ – гръмотевици и светкавици без валежи – на много места в страната.

 

 

Това лято държавите в Южна Европа се борят с рекордни температури, като горещите вълни принуждават властите да отправят предупреждения за риск за здравето, най-вече за възрастните и за хората със заболявания.

Вчера и днес сутринта температурите в някои райони в Южна Испания са се задържали над 27 градуса по Целзий, каза говорителят нана метеорологичната служба Рубен дел Кампо.

Ройтерс допълва, че като се има предвид, че туристическият сезон също е в пика си, гостите на Мадрид се радват на повече слънце, отколкото са очаквали. Посетителите, чакащи на опашка пред музея „Прадо“, са периодично пръскани с вода от служителите му. Туристи казват, че стоят на сянка, пият много вода и ядат сладолед, за да се охлаждат.

Рекордните горещини, регистрирани това лято в Испания, и като цяло в Европа, влошават ситуацията във връзка с сушата. Водните запаси намаляват, защото се увеличава изпарението и потреблението на водата. Това например накара властите в автономната област Каталуния да наложат нови ограничения в консумацията на вода.

 

 

Докато Испания се задъхва в горещините, ледът в планините ѝ се топи. Научното списание „Криосфера“, чиято основна тема са замръзналите води и земи, публикува вчера рецензирана статия за това как най-големият глетчер в Пиренеите – Ането, се топи и е напът да изчезне изцяло.

Списанието проследява как ледникът е изгубил две трети от повърхността си в периода 1981-2022 г. и е намалял до едва половин квадратен километър. За това време средната дебелина на леда на глетчера е спаднала с около 30 метра.

Топенето се е ускорило през 2021 г. и 2022 г., които бяха особено топли години за Испания.

Прочетете също и:

2022 г. е била най-топлата в Испания, откакто се води статистика

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария

Опасно високи температури в Южна Европа

 

Източник: БТА