От началото на годината в страната вече има няколко регистрирани случая на лаймска болест, сочат данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Оказва се, че лаймската болест започва със скрити симптоми, а усложненията могат да настъпят и след 10 години.

Първият случай на Лаймска болест в България е открит и описан през 1987 г. От тогава до днес всяка година има заболели. И вместо техния брой да намалява, през последните години се наблюдава увеличаване на случаите.

"Началото на болестта е в град Лайм. Лаймската болест е разпространена предимно в Северното полукълбо. В България едва ли имаме точната бройка, но предимно имаме 400-600 случая на година", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS професор Цеца Дойчинова

Проф. Дойчинова е началник Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница „Д-р Георги Странски”, ръководител на катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина при МУ – Плевен, член на Експертния съвет към МЗ по специалността.

По думите ѝ няколко дни след ухапването се появява червено петно, постепенно се получава пръстен, "биволско око", но може да има и различна форма. В началото няма оплаквания.

Тя предупреди, че кърлежите започват атаките си от май до юни и трябва да се изчака 30 дена след ухапване от кърлеж преди да се направят изследвания, за да е сигурно, че заразата е налице. 

Медикът посъветва кърлежът да се изтегли с пинсета за хоботчето.

За повече информация гледайте видеото.