През последните дни Италия е в плен на лошо време, отговорно за високи приливни вълни, наводнения и снежни бури. Площад "Сан Марко" във Венеция е под вода, а новата система от подвижни изкуствени диги не е била активирана.

Нивото на водата в града се повиши с 1,37 метра. Наводнен е подът на катедралната църква "Сан Марко", както и едноименният площад. Под вода са и тротоарите по протежение на някои канали.

 

 

Миналогодишните наводнения дадоха опит на местните жители. Някои търговци успяха да поставят дъски пред праговете на магазините си преди водата да успее да проникне в помещенията. Във Венеция са проектирани изкуствени диги срещу явлението „висока вода”, които за пръв път бяха тестван този септември.

 

 

Проектът се нарича "Мойсей" и представлява сложна инженерна система, която позволява хидроизолация благодарение на 78 диги, поставени на входните точки на лагуната, припомнят световните медии.

Системата не беше задействана във вторник, защото погрешно беше прогнозирано, че водата ще се покачи до 1,2 метра над равнището на морето и това няма да причини проблеми. За нещастие силният вятър от страната на Адриатическо море обърка изчисленията на специалистите.

 

 

Кметът на града Луиджи Бруняро съобщава, че за да бъдат активирани дигите, е нужна по-съществена прогноза. Той добави също и че правилата за работа на командния пункт ще бъдат преразгледани.

Наводненият площад се намира на близо метър над морското равнище, което го прави най-ниската точка в града. На територията на цялата страна е издадено предупреждение за опасно време, който най-вероятно ще остане в сила до неделя.

Още по темата:

Тежки наводнения и обилен сняг в Италия

Близо 70% от Венеция беше наводнена

Повече от 570 души бяха евакуирани в Италия