Южнокорейската национална железопътна компания преустанови днес движението на влаковете по някои редовни маршрути и забави движението на високоскоростните влакове заради проливните дъждове в централната част на страната, които валят от неделя и предизвикаха наводнения и свлачища, предаде Ройтерс.

Рано тази сутрин в град Гунсан само за час е паднал близо 100 мм дъжд, а според метеорологичната служба на редица места в централната част на страната са се излели над 200 мм дъжд за ден.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че един човек е загинал, след като върху него е паднала стена. Нанесени са тежки щети на сгради, пътища и друга инфраструктура.

Националната жп компания „Корейл“ обяви, че е спряла движението на влаковете по шест регионални линии. В някои зони високоскоростните влакове се движат по-бавно.

В Южна Корея месец юли обичайно е времето на мусоните, но в последните години през летните месеци се наблюдават екстремни метеорологични явления, които според президента Юн Сук-йол трябва да се очакват поради изменението на климата.

 

Източник: Десислава Иванова, БТА