Обилните валежи, които обхванаха страната в последните дни, станаха причина за бедствено положение в много райони. Силни снеговалежи паднаха в Северозападна България, а в Южна е въведен оранжев предупредителен код в 6 от областите.

Има отнесени автомобили и десетки наводнени къщи. Държавата спешно свика кризисен щаб, който да следи денонощно нивата на язовирите, научаваме от NOVA.

Река Ерма излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в Трън. Има паднали дървета. За момента е обявено частично бедствено положение. Малко след 5 часа сутринта започват и първите обаждания за прелялата река, казва кметът на Трън Цветислава Цветкова. „Реката беше скъсала дигата. Беше заляла 5 дворни пространства и в едната от къщите беше наводнено мазето. Започваме изграждане на дига на мястото, на което реката беше излязла, за да предотвратим евентуално последващо наводнение”, каза тя.

Под вода е и софийското поле. Поройният дъжд предизвика много проблеми в селищата около Нови Искър. Наложи се да бъдат спрени линии на градския транспорт, а десетки аварийни екипи работят на място.

Проливният дъжд нанесе сериозни щети и при река Блато, около която са изградени диги, за да се предпазят местните жители. От Столичната община информираха, че се възстановяват маршрутите на автобуси 26, 27 и 29. По-рано днес те се движеха по променен маршрут заради наводнени участъци на пътното платно.

Тежка е ситуацията и в костинбродското село Петърч, където нивото на водата се е покачило с над метър. „Напълно критично е положението на територията на с. Петърч. Голяма част от селото е под вода. През него преминават 2 реки, в момента проблемна е река Блато”, заяви кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

Всички притоци на река Искър са с високи нива. В район Нови Искър водата е с метър и половина по-високо спрямо вчерашните си стойности, показват измерванията. „Има залети земеделски земи и дворове”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Количеството вода, което се изпуска от пернишкия язовир „Студена”, бе увеличено, тъй като водоемът се пълни твърде бързо. Съоръжението е само на 2 милиона кубически метра от максималния си обем. Според управителя на местното ВиК ситуацията е под контрол. Язовир „Студена” има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на вода.

Усложнена е и ситуацията в Пампорово, където силен вятър събори дървета, причинили щети на 5 автомобила. Лифтът беше спрян, а екипите работиха през целия ден. Министерството на туризма назначи спешна проверка.

„Истинско чудо е, че няма жертви и пострадали, защото това са огромни дървета, които можеше да нанесат много по-големи щети, включително и човешки жертви”, заяви Ивайло Къчовски – служител в „Пампорово“АД.

Паднали дървета имаше и около Видин, Монтана и Враца. Те бяха повалени от тежкия сняг и скъсаха електропроводи. „Цяла нощ нямахме ток, бяхме на свещи. Нямаме даже обхват. Не можем да се обадим и по телефоните. Без ток е нещо ужасно”, разказва Христина Дамянова.

Частично бедствено положение е обявено в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма. Край Радомир има наводнени къщи, засегната е помпена станция за питейна вода. Така следващите 2-3 дни жителите на града ще получават питейна вода от резервни места.

В Батановци са засегнати няколко къщи. Водите на река Конска наводниха полета и някои къщи.

„Това, което трябва бързо да направите с кметовете, бързо си направете списъци и от Фонда за бедствия и аварии и ще ги подкрепим хората. Опишете щетите”. Това нареди премиерът Бойко Борисов в Перник. Той се запозна на място със ситуацията в града след обилните валежи.  

„Когато няма жертви, материалните щети ще ги покрием. Радостното на тази ситуация е, че язовирите се пълнят, в цялата страна вали, това е добре и за посевите и за напояване, все пак е зима, да се радваме, че има и валежи”, заяви още премиерът.