Проливните дъждове във Венеция взеха две жертви, а нивото на водата в града се повиши с близо 2 метра.

Редица градове в Италия, сред които и столицата Рим, бяха блокирани от мащабните наводнения. Най-тежка е ситуацията във Венеция, където нивото на водата подобри рекорд от преди 50 години. Заради критичната ситуация властите обявиха извънредно положение. В сила е жълт код за опасно време за почти цяла Италия.

 

 

Под вода са много сгради, магазини, площади, включително и катедралата "Сан Марко", която понесе сериозни щети. 

„Ветрове от север и юг се срещат на входа на пристанището, като натискат морето навътре към лагуната и увеличават вълната. Без тях вълната ще бъде 150-155 сантиметра, така че сега имаме 20 см повече. Морето потопи остров Палестрина - островът, който защитава Венеция. Къщите там са още под вода. Има две жертви на острова”, казва кметът на Венеция Луиджи Брунаро, пише NOVA.

Според него климатичните промени са основната причина за тези сериозни наводнения. По думите му цената ще бъде висока.

 

 

Много от жителите на града самоинициативно решиха да отстранят водата. Десетки души се мобилизираха, обуха гумени ботуши и си набавиха кофи, с които да се опитат да отводнят улиците.

„Високото ниво на водата е голяма атракция за туристите, всички се забавляват, но в същото време е сериозен проблем за жителите на Венеция. Живея на приземния етаж и всеки път, когато се покачи нивото на водата, в къщата ни е мокро”, коментира Марко Дзамунан, жител на града.

 

 

Улиците на Рим също заприличаха на реки, макар и обстановката да е много по-мека от тази във Венеция.

При нужда от помощ и съдействие сънародниците ни, които се намират на територията на града, могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043.

Още по темата:

Все по-тежка става обстановката в Южна Италия