В последните дни на април времето ще остане нестабилно, с валежи и гръмотевични бури. Причина за това са серия атмосферни смущения, които преминават над Балканския полуостров.

В събота призори в много ниски части на страната видимостта ще е понижена и ще има пролетни мъгли. Над тях обаче ще прозира слънцето, което ще преобладава в часовете преди обяд.

След това облачността ще се увеличи с тенденция до вечерта да се формират гръмотевични облаци с краткотраен, на моменти интензивен валеж с риск от резки пориви на вятъра и градушки. В централните и западните райони на страната количествата дъжд ще са по-значителни, а бурите – по-мощни.

Дневните температури ще са между 13 и 19-20 градуса.

Времето в неделя ще е сходно – с повече слънце в часовете сутринта, когато отново ще има условия за мъгли в ниските точки на страната и покрай водоемите. Около и следобед в западната половина на България ще се оформи гръмотевична облачност с краткотрайни интензивни валежи, гръмотевици и риск от градушки.

Дневните стойности на термометрите ще са близки до съботните – отново до 18-20 градуса в най-топлите райони.

Последната календарна седмица на април ще е по-топла в първата си половина, когато температурите през деня ще се колебаят между 15 и 20-22 градуса. След това, покрай преминаването на студен атмосферен фронт, от сряда за 2-3 дни ще е ветровито със студен северозападен вятър и ще захладнее с няколко градуса.

През целия период ще има условия за пролетни дъждове, до сряда с гръмотевични бури и градушки. Около средата на седмицата процесите ще са по-интензивни.

В на края на април температурите ще се повишат, слънцето ще е по-щедро, а валежите – оскъдни и на по-малко места.

Още за времето:

Хибридно слънчево затъмнение в Австралия

Цъфнаха дивите зюмбюли в гората Халербос

Климатичните промени доведоха до нови вредители по овощните дървета