Изследователска станция в Антарктида отчете рекордно топло време, което изненада учените, предават световните медии.

Температурата, регистрирана от изследователска станция Конкордия, на върха на купол C на Антарктическото плато (обикновено известно като най-студеното място на планетата) се е повишила до изумителните минус 11,5 градуса по Целзий на 18 март.

Нормално максималните температури за деня там са около минус 49 градуса, което означава, че на 18 март е било с около 38 градуса по Целзий по топло от обичайното.

Ако Световната метеорологична организация действително проследи този конкретен показател, учените са категорични, че това вероятно ще постави световен рекорд.

 

 

Температурата, измерена на Конкордия е рекорд за най-висока температура не само за март, но и е „абсолютен рекорд“ за който и да е друг месец, твърди Етиен Капикян, метеоролог от френската метеорологична служба.

На 18 март 2022 г. бяха поставени и други температурни рекорди. Руската изследователска база Восток, известна с това, че е регистрирала най-ниската температура в света, съобщила за висока температура от минус 17,7 градуса по Целзий, което е със 17 градуса по-топло отколкото средната дневна температура. Това разбива предишния рекорд, измерен от станцията за март с близо 2,7 градуса.

Необичайно топлото време в Антарктида поражда опасения относно дългосрочните ефекти върху леда. По време на тези топли дни леден шелф с размерите на Лос Анджелис, се е разпаднал.