Сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг "Кайт -Градина". В социалните мрежи се появиха клипове с огромни дървета, нарязани на метри от плажната ивица. Според авторите на клиповете, записите са правени в края на месец януари. 

Проверка на място от екипи на NOVA установи, че голяма част от боровите дървета са паднали не само след бурята, но и след активна човешка намеса. 

Видеоклиповете предизвикаха сериозно недоволство. "Гледката наистина е потресаваща, имайки предвид, че нашите майки и бащи са засаждали тези дървета, създавайки един зелен пояс", заяви Росен Колев, жител na Созопол. 

"За мен това не е редно, защото плачем, че нямаме туризъм, а в един момент виждаме това безхаберие и чувство за безнаказаност", категорична е и Теодора Свиридова.

След проверка на място стаwа ясно, че теренът вероятно е частен и се намира в землището на Созопол. Изпратените от общината експерти установили, че дърветата са повалени от зимните бури.

"И не е само, че от бурята са паднали дърветата, както казват, а погледнете как е изрязано от дънера. Това за мен е безобразие", заяви Джули Тодорова, жител Черноморец.

"Сигнали има от 2018 година, но институциите все още мълчат", посочи още Росен Колев.

От община Созопол не посочват кой стопанисва боровата горичка, тъй като е необходимо време за проверка. Експерти от РИОСВ-Бургас направиха замерване на координатите на терена, за да установят собствениците. Според закона сеч, дори и в частен терен, не може да се извършва безразборно. 

"Всички дейности следва да се съгласуват, особено, когато се касае за сеч, с компетентните органи", заяви Елена Паспалев, експерт РИОСВ-Бургас.

От управата на къмпинг "Кайт - Градина", в чийто терен вероятно попадат отсечените дървета обясняват, че нямат инвестиционни намерения.