Добре знаем, че кучето е „най-добрият приятел на човека“ от хиляди години. Но има много неща за четириногите, които не знаем, а са наистина изумителни!

Водещата дигитална медийна компания Нет Инфо, част от Нова Броудкастинг Груп, добавя към портфолиото си платформата DogsAndCats.bg, която е пълна с любопитни факти, съвети и отговори на често задавани въпроси за домашните любимци.

Вижте тези интересни факта за косматите ни приятели, които научихме от там – защото винаги е полезно да разберем още нещо за любимците си:

Кучето може да подуши, че сте болни

Някои породи са с толкова добре развито обоняние, че могат да се обучат да разпознават специфични медицински състояния. По този начин могат да предупредят собствениците си, ако усетят, че се влошават или се нуждаят от лекарството си. Те имат над 40 пъти по-добро обоняние от човешкото, затова се обучават за търсене на изчезнали хора, откриване на наркотици и експлозиви.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кучетата плуват по-добре от хората

Някои породи обичат водата и да плуват в различни водоеми за тях е истинска наслада. Сред тях се открояват нюфаундлендите, като представител на породата дори е награден с орден за особени заслуги за спасяване на девет души от удавяне.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кучетата не се потят като хората

Единственото място, на което четириногите ни приятели имат потни жлези, подобни на нашите, е долната част на лапите им. Те се задъхват, за да се охладят, и могат да прегреят лесно, ако не се погрижим за тях в горещите месеци.

Снимка: pexels Снимка: pexels

С лява или дясна лапа напред

Всеки човек има един водещ крак, с който пристъпва напред. Ако не знаете кой е вашият, лесно можете да го установите – застанете неподвижно и накарайте някой леко да ви бутне напред. При домашния ни любимец това също е индивидуално при всяко куче.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Имат невероятен слух

Всички знаем, че домашните ни любимци могат да чуват на много по-високи честоти от нас. Но знаете ли, че те могат да доловят шумове на огромни километри разстояние? В ушите им има около 18 различни мускула, които им помагат да променят леко посоката, да чуват по-добре шумовете около тях и играят голяма роля при изразяване на емоциите и състоянията им.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кучетата са почти толкова интелигентни, колкото двегодишните деца

Според последни проучвания, кучетата могат да научат над 100 думи и жестове. Това поставя тяхната интелигентност и възприятия за света наравно с децата на две години. Кучетата обаче са много по-лесни за обучение, отколкото децата!

Снимка: pexels Снимка: pexels

В платформата DogsAndCats.bg можете да откриете още подробна информация за различните породи кучета и котки, техните навици, начин на отглеждане, характер, външен вид и ниво на общителност.