Нидерландски зоопарк дари белоглав лешояд на сдружение "Зелени Балкани", който ще помогне за възстановяването на вида у нас. Това е третият белоглав лешояд, отгледан в зоопарка, който е дарен на страната ни.

Като част от Европейската мрежа на зоопарковете и аквариумите, която активно подкрепя програмите за реинтродуциране на редките видове в дивата природа, зоопаркът Dierenrijk от години оказва съдействие за възстановяването на едрите видове лешояди в България.

Преди да бъде пуснат в природата, новият лешояд с име Станислав ще прекара период на карантина в Спасителния център за диви животни и период на адаптация в Природния парк "Сините камъни".

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в България в края на XIX в., но по различни причини през следващите 100 години видът изчезва като гнездящ. През 1978 г. специалистите откриват една колония от 9 възрастни и 19 млади птици и две активни гнезда в Източните Родопи. Усилията на природозащитните организации за стабилизирането на числеността на белоглавия лешояд у нас датират от 90-те г. на XX в.

Още по темата:

Белоглави лешояди в Кресненското дефиле

Завръщането на черния лешояд