Нивото на Дунав при Русе ще стигне рекорда за най-ниски води

Това ще се случи, ако речното ниво се понижи с 1 см

Снимка: Николай Василковски, NOVA Снимка: Николай Василковски, NOVA

Нивото на река Дунав при Русе във вторник бе на сантиметър от рекорда за най-ниски води през последните 81 години, откакто се извършват измервания. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната служба в крайдунавския град.

По данни на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото на река Дунав при Русе във вторник е било минус 72 см спрямо условната кота „нула“.

Рекордът за най-ниски води е отчетен на 8 септември 2003 година. Тогава при Русе са измерени минус 73 см спрямо условната кота "нула".

Прогнозата за сряда е нивото да се повиши с два сантиметра.

„Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българско-румънския участък на река Дунав заради много ниските води“, съобщи директорът на дирекцията „Речен надзор – Русе“ към агенцията „Морска администрация“ Иван Жеков.

Пътуват само кораби, които са с много малко газене. В българско-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаването.

По думите на Жеков са приключили драгажните дейности в района на остров Белене по удълбочаване на фарватера (плавателния път). Така кораби ще могат да преминават с газене от поне 1,70 метра. Очаква се в идните дни драгажната техника да работи и край остров Батин.

„Отделно, надявам се част от вълната, която мина през Германия и Австрия, а сега се намира в Унгария, да достигне и до българския участък. Така нивото ще се повиши, което ще облекчи до някаква степен корабоплаването за известно време“, каза Жеков.

Още по темата:

Река Дунав пресъхва скорострелно

Дунав достигна критично ниско ниво