Италианската област Емилия-Романя остава и днес под тревога заради нов циклон от Тунис, който влияе на времето в страната. Смята се, че новите дъждове биха могли да покачат нивото на реките във вече засегнатата от тежки наводнения област.

Прогнозират се валежи и на остров Сицилия, на остров Сардиния и в областта Пиемонте.

 

 

Над 27 000 до момента са евакуирани от домовете си само в провинция Равена в Емилия-Романя, където ситуацията остава особено усложнена, а питейната вода и храната не достигат в някои райони. Към днешна дата жертвите на лошото време в Емилия-Романя са 14. По-рано през месеца друга дъждовна вълна в същата тази област отне живота на двама души.

Източници, близки до италианския премиер Джорджа Мелони, казват, че тя може да прекрати по-рано участието си в срещата на върха на Г-7 и да се прибере в Италия заради бедствието в Емилия-Романя.

 

 

Италианските власти използват хеликоптери, за да спасяват хора, блокирани в домовете си от наводненията в Емилия-Романя и за редица други операции по отстраняване на щетите от бурите там.

Лошото време вече взе една жертва и в южната област Калабрия. Там бурният вятър повали дърво, което смаза мъж, излязъл да разходи кучето си.

 

Източник: NOVA, БТА