Система за ранно уведомяване за цъфтежа на дърветата и появата на полени, предизвикващи алергии, ще действа във Велико Търново, София и Пловдив от тази пролет, съобщават от Българската асоциация за биологична растителна защита.

Разработката ще е полезна не само за хората, които страдат от поленови алергии, но също и за овощарите, стопаните на пчелини, земеделците. Когато се знае кога цъфтят тези дървесни видове, хората и стопаните могат да се подготвят предварително със съответните мерки.

Методът за ранно предупреждение е базиран върху анализ от сумите на ефективните температури във фазите на развитие на растежа на всяко дърво. Авторите на разработката получават информация за температурите от три международни метеорологични станции. На базата на усреднени данни през 20 минути в рамките на денонощието обработват показателите, чрез които изчисляват коефициента, който определя в каква фаза на развитието е определен вид дърво или растение.

От асоциацията посочват, че очакват засилен интерес към системата за ранно уведомяване към първи март, когато започват да цъфтят първите растения. Традиционно първо се очаква да цъфнат лешниците, после тополите и в края на пролетта – липите.