Дори в най-южната точка на Аржентина околната среда е замърсена с пластмасови отпадъци. Те са си проправили път дори до гнездата на пингвините.

Бебета пингвини са сладки, но те трябва да споделят гнездото си с нежелан нашественик – пластмасови отпадъци от морето.

Биологът Андреа Рая Рей от Austral Center of Scientific Research изучава пингвините тук от повече от 20 години: „90 процента от гнездата съдържат пластмасови отпадъци, такива се откриват също  в стомасите и екскрементите на животните. Морските течения и ветровете пренасят пластмасата на места, за които бихте помислили, че не са засегнати от човешка дейност.“

Замърсяването с пластмаса не е единственият проблем. Повишаването на температурата на морето засяга морските хранителни вериги.

Пингвините трябва да прекарват по-дълго време в морето, търсейки храна, като оставят през това време малките си уязвими за хищници като чайки.

Андреа Рая Рей се надява, че почистванията на плажа, както и мониторингът на нейния екип върху водните нелетящи птици, ще помогнат да се защитят пингвините и техният хабитат.

Пингвините са пазители на океана. Те също са показател за това колко здрави са морските екосистеми.

Проучванията върху приема им на храна, колко далече плуват, за да открият тази храна, и степента на размножителната им способност позволява да се разбере как се справят тези зависими от океана видове.

Гледайте още интересни видеа от канала Going wild във Vbox.