Циклонът Габриел в Нова Зеландия продължава да взима жертви. Осем души са загинали, но властите заявиха, че броят им най-вероятно ще нарасне, тъй като над 3000 продължават да са в неизвестност. Циклонът предизвика мащабни евакуации и засегна около два милиона местни.

В северната част на страната, както и по крайбрежието, електрозахранването не може да бъде възстановено вече няколко дни, а цели градове бяха изолирани. Проливните дъждове и образувалите се свлачища направиха придвижването по пътищата невъзможно, а спасителните екипи използват лодки, за да достигнат до бедстващите.

Властите в Нова Зеландия заявиха, че това е най-голямото природно бедствие за века. И допълниха, че спасителните действия продължават, тъй като все още се наблюдава покачване на нивото на реките.

“Бяхме се скрили в банята и трябваше да преплуваме под вратата. Не можехме обаче да видим нищо и се наложи да напипваме наоколо, след това плувахме наобратно, защото нямаше достатъчно място, за да си поемем дъх. Най-трудното беше, че нямахме въздух, но успяхме да се измъкнем, изкачихме се по чучура, за да стигнем до покрива. Цялата съм в синини и рани, но поне всички успяхме да се спасим”, разказва Сали Принс, жител на Дартмур.