11 новозащитени вековни дървета със заповед на министъра на околната среда и водите ще опазваме на територията на Природен парк (ПП) „Странджа”.

Това са 5 дървета от ендимичния вид странджански дъб, две дървета от вида цер и по едно обикновен габър, източен бук, благун и зимен дъб.

Вековните дървета са на възраст от 150 до около 600 години. Шест от тях са на територията на ДГС-Малко Търново, по две на териториите на ДГС-Звездец и ДЛС-Граматиково и едно в горите на ДГС-Кости. 

На собствениците на вековните дървета са дадени указания да изработят и монтират информационни табла и ниска дървена ограда около тях, като обозначаването им да се извърши съгласувано с Дирекцията на ПП „Странджа”.

Горите заемат над 4/5 от територията на Природeн парк „Странджа“. В най-голямата защитена територия в България вековните гори са 30% от горите и това е много повече от средното за страната.

Естествените масиви от стари гори, зелените великани на Странджа, са най-ценните консервационно значими местообитания. До момента на територията на Природен парк „Странджа” със заповед на министъра на околната среда и водите имаше общо 17 вековни дървета, от които 16 дъба и 1 бук.

Прочетете също и:

Разходка до древния вулкан в Странджа

Ендемитите в България