Британски учени създадоха модел на екологични ниши в опит да изяснят дали промени в климата са причина за изчезването на динозаврите, информират световните агенции.

Моделът включва температурата на въздуха и количеството на валежите, които са нужни за оцеляването на даден вид. Учените направили комбинации между климатичните данни и данните за наличие на фосили от динозаври, за да могат да определят към какви условия са се приспособили северноамериканските динозаври през късната креда. Така те стигат до извода, че най-вероятно животът на динозаврите не е бил в упадък в резултат на климатични промени, каквото е популярното схващане. 

Моделирането показало, че на целия континент условията за живот на динозаврите са били добри, но в края на кредата намаляла числеността на тези, които живеели в райони, където сега има скални образувания. По тези места обаче няма запазени фосили – от една страна, а от друга – районите, където живеели голям брой динозаври, били с относително малка площ. 

По тази причина съхранените до наши дни фосили не представят точно видовете динозаври и числеността им в края на кредата – това опровергава схващането, че по-малкият брой  фосили свидетелства за начало на упадък в живота на динозаврите вследствие на климатични промени. Освен това всички познания за динозаврите в Северна Америка са получени при разкопки на територия, която заема по-малко от една трета от площта на континента. 

Прочетете и:

Откриха първия динозавър, който можел да плува