Скорошно изследване на неправителствената организация Nature Conservancy е посветено на последствията за хората от изменението на климата и обезлесяването, съобщават информационните агенции.

Авторите на проучването са се фокусирали върху Индонезия, която е дом на една от трите най-важни тропически гори в света. Същевременно районът е един от най-уязвимите в света, без данни за ефекта от глоблното затопляне, което важи за развиващите се страни изобщо.

Използвани са публични данни, за да се покаже връзката между изсичането на 4375 кв. км гори в района на остров Борнео и повишаването на максималните дневни температури с 0,95°C през периода 2002 – 2018 г. Авторите на проучването подчертават, че подобно покачване на температурата е поразително, като се има предвид, че Земята се е затоплила с около 1°C за повече от 150 години от прединдустриалната ера насам.

Учените установяват, че загубата на около 17% от горите в района и произтичащото от това повишаване на температурите са причина за смъртта на 104-има души. Освен това силно е намаляло времето, през което може да се работи на открито безопасно.

 


Използваните климатични модели показват, че ако глобалната температура се повиши с 3°C в сравнение с прединдустриалния период, очакваните смъртни случаи годишно в региона ще са около 260.

Местните жители ще бъдат изправени пред невъзможност да си осигуряват прехраната, без да рискуват живота си.

Проучването припомня факта, че горите са естествен климатик и е много важно да бъдат опазвани, като се спре обезлесяването и се залесяват нови терени, за да могат страните в тези райони да се приспособят по-леко към климатичните промени.

Прочетете и:

Само за година: Амазония е изгубила над 10 000 кв.км гора

200 милиона дървета засадиха за един ден в Етиопия