В следващите дни около средата на юни в западната половина на България ще паднат солидни количества дъжд с опасност от поройни наводнения. Ще се развиват и гръмотевични бури, които често носят градушки. Причина за всичко това е неустойчивата конфигурация от въздушни маси на цяла Южна Европа.

В първите два дни на новата седмица ще премине студен атмосферен фронт. Очакват се интензивни локални гръмотевични валежи с градушка. Процесите в понеделник ще са по-изявени в западните райони, а във вторник – в централните.

В областите на изток ще има локални превалявания на изолирани места.

Температурите ще се понижат и в топлата част на деня термометрите ще се колебаят в интервала от 22 до 27-28 градуса. Усещането за прохлада ще е по-силно в районите с валежи.

В средата на седмицата времето ще се успокои, с валежи предимно в планините и по-малко около тях. Температурите бързо ще догонят нивата отпреди захлаждането с дневни стойности 25-30 градуса.

От четвъртък до неделя южно от страната ни ще премине обширен средиземноморски циклон. В четвъртък и петък в западната половина на България, а през почивните дни почти в цялата страна ще има напоителни валежи с гръмотевици и потенциал за градушки.

На 21 юни, в последната пълна седмица на месеца, ще посрещнем астрономическото лято. Първата половина на периода ще е по-спокойна – с високи дневни температури – около и малко над 30 градуса и оскъдни валежи.

Ако се запази текущата прогноза, веднага след това от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с локални гръмотевични валежи, а след него ще се оформи и средиземноморски циклон с по-напоителни дъждове.

В първите дни на лятото в Западна България за кратко ще се усети прохлада.