Есента започва да подсеща за себе си и още днес с помощта на северозападния вятър в западната половина на страната ще прониква по-хладен въздух. В източните и южните райони ще духа до умерен южен вятър и там ще остане топло.

Предимно облачно ще е в Западна България, като на много места ще има слаби превалявания, придружени от гръмотевична дейност. Максималните температури ще са между 20 и 26 градуса. На изток температурите през деня в някои райони ще достигнат до 33 градуса.

По Черноморието остава предимно слънчево. Времето ще е подходящо за късните отпускари заради топлия южен вятър, благодарение на който максималните температури ще са в интервала 28-33 градуса. Температурата на морската вода ще се задържи около 23 градуса, но морето ще е неспокойно – около 3-4 бала.

Над планините от западната половина ще има значителна облачност и валежи от дъжд. В следобедните часове превалявания ще има над Родопите и централните райони на Стара планина. Ще духа умерен до силен югозападен вятър. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 20 градуса, а на 2000 метра – около 15.

Хладното време ще започне да оказва влияние и в Източна България още в сряда следобед. Вятърът в страната ще се ориентира от северозапад, а облачността ще е променлива, най-често значителна. На много места ще превали и прегърми.

Преобладаващо облачно ще е времето в четвъртък. Валежите ще обхванат и източните райони, но най-значителни ще са в Северна България. Вятърът ще се усилва, а максималните температури ще са между 18 и 24 градуса. Възможно е над 2000 метра височина в планините да има снеговалежи.

Облачността ще намалява в петък от запад на изток. На места в сутрешните часове ще има превалявания, а вятърът постепенно ще отслабва. От уикенда започва ново затопляне, което ще обхване всички райони на страната в началото на следващата седмица.

Още за времето:

Какво ще е времето през октомври

Вече е ясно: на Луната има висока радиация

Топенето на ледовете в Гренландия е безпрецедентно