Облаци и дъжд на Никулден

Снежен циклон ударя страната след празника

Снимка: pexels Снимка: pexels

Новата седмица започва с облачно и мъгливо време. Още в ранните часове на Никулден ще завали дъжд в западните райони. В хода на деня валежите ще обхванат западната половина на страната и крайните южни области.

Времето ще бъде ветровито със силни пориви в Южна България, по цялото крайбрежие и северно от планинските склонове. С югозападния вятър температурите ще се задържат с високи за сезона стойности.

В топлата част на денонощието термометрите ще се колебаят между 6-7 градуса на северозапад и 16-17 на изток.

Облачно и с понижена видимост ще е времето в масивите от западната половина на страната. Очаква се силен вятър от югозапад. Температури в топлите часове – между 2 градуса по високите части и около 7-8 в ниските планински масиви.

Над Балканите от северозапад нахлува студен въздух, а междувременно в Средиземноморието се оформя пореден циклон. В резултат на това още през нощта след празника и във вторник дъждът в много райони ще премине в сняг – първо в западните райони, след това около планините в централна България и на Североизток.

Очаквана снежна покривка – между 5 и 15 сантиметра, в отделни райони и в планините – повече.

В сряда още до обяд в западната половина на страната облаците ще се разкъсат, до вечерта това ще се случи и на изток. Заради преминаване на студен атмосферен фронт вятърът ще е студен от северозапад и ще задържи температурите през деня ниски – в интервала от 2 до към 7-8 градуса.

След валежите в четвъртък почти навсякъде в Западна, Централна и Североизточна България се очертава ясно време с отрицателни температури сутринта – в интервала от 0 до минус 6-минус 7 градуса. След кратки мъгли в някои котловини, денят ще е сравнително слънчев и бързо ще започне затопляне, което ще обхване дните до края на седмицата.

От петък до неделя обаче отново ще има валежи, които ще са предимно от дъжд в равнините. Стабилизиране на времето се очаква около средата на декември, когато над Балканите временно ще се настани зона с високо атмосферно налягане.

Прочетете и:

Какво ще е времето през декември

Расте броят на жертвите след изригването на вулкана в Индонезия

В Западна Канада отчетоха температура 22,5°C