Заради сушата през настоящия есенно-зимен период се очакват ниски добиви на есенни култури в цялата страна, категорични са зърнопроизводители и агрономи, пише DarikNews.bg.

Сухата почва в област Велико Търново ще забави с месеци растежа на пшеницата и ечемика, а липсата на снежна покривка излага посевите директно на отрицателните температури през нощта, което нанася допълнително поражения върху реколтата.

Андрей Андреев, ръководител на земеделска фирма, разкрива, че компанията му обработва 10 хиляди декара земя, от които 3 600 са засети с пшеница. Сеитбата е приключила през средата на октомври, а растенията изостават заради липсата на влага и нивите в момента изглеждат така, както би трябвало да изглеждат през ноември.

"Състоянието на есенните култури - пшеница, ечемик и рапица е незадоволително. Дългото засушаване, което започна от лятото на 2019 г. и продължи до края на есента, не позволи на самите култури, на самата пшеница - доста зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха,  забелязва се един по-рядък посев", казва Андреев.

"За съжаление, след като засяхме, около 40-50 дена нямаше никакъв дъжд. Нормално е след сеитба да има поне едно 30-40 литра на кв. метър, за да поникнат нормално посевите", пояснява Ангел Панев, агроном.

Предната стопанска година е била много добра   средният добив на пшеницата бил 700 кг от декар.

Възможно е ниският добив да се отрази на цената на хляба. Все пак зърнопроизводителите са позитивни, че ако в близките седмици има валежи, реколтата може да бъде спасена.

Още по темата:

Ще се превърне ли Европа в пустиня