Магнитите бури са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни.

Те често стават причина за дезориентацията на птиците, които се ориентират по магнитното поле на Земята, но според учените няма категорични данни, че явлението влияе на човека.

От влиянието на магнитните бури най-често се оплакват хората, страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

По време на такива бури се потиска произвеждането на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма към външни влияния.  

Въпреки липсата на научни обяснения според статистиката по време на интензивни слънчеви изригвания и магнитни бури хората с по-слаба нервна система реагират с безпокойство, сърцебиене и повишено кръвно налягане.

Увеличават се броят на инфарктите и инсултите, а злополуките по пътищата стават по-чести. Хората се оплакват от от главоболие, напрегнатост и световъртеж, а при тези с психични проблеми се обостря състоянието.

Специалистите съветват в дните, когато се очакват магнитни бури, да избягваме тежките мазни храни и физическите натоварвания, а ако имаме хронично заболяване, да носим медикаментите си навсякъде с нас.