В следващите няколко дни страната ни ще попадне в периферията на обширна област с ниско атмосферно налягане. Ще се пренася топъл средиземноморски въздух. Предстои облачен период с валежи, но и с по-високи и традиционни за май температури.

Във вторник облачността ще е с минимални разкъсвания, по-чести в източните райони. И през двата дни ще има условия за пролетни валежи в Западна и тук-там в Централна България. Възможни са и гръмотевици около планините. Вятърът от изток ще се усили, без да понижава температурите, които ще се запазят между 20 и 25 градуса.

Заради преноса на средиземноморски въздух в атмосферата ще се повиши концентрацията на фин пустинен прах от Африка, по-осезаемо в Югозападна България.

Сряда и четвъртък са дните с по-бурна гръмотевична активност и пролетни бури на повече места в страната. Валежите ще са временно интензивни с риск от градушки.

В четвъртък температурите ще се понижат с градус-два. От петък до неделя слънцето ще се показва на повече места в страната.

Ще е пролетно топло с температури между 20 и 25 градуса. В часовете около и след обяд ще има временни увеличения на облачността с краткотраен валеж, придружен на места с гръмотевици.

В последната пълна майска седмица времето ще остане неустойчиво покрай преминаването на серия средиземноморски атмосферни смущения. В много райони ще се развива гръмотевична облачност с краткотрайни следобедни валежи.

Остава висок рискът от пролетни градушки. Дневните температури в традиционно топлите региони ще се повишават със стойности, близки до 30 градуса.

Още за времето:

Сняг през май в Испания

Хиляди се насладиха на цъфналите люляци в Киев

Расте броят на дивите животни в Северозапада