В София през нощта работата на екипите по почистване на снега не е спирала поради усложнената зимна обстановка, съобщават от Столичната община. Интензивните валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, продължиха през цялата нощ. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ.

На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстния път. На места са извършени и по 4 обработки. Работата продължава и към момента.

„Към този час (9:00 ч.) аварийните екипи са почистили повече от 150 паднали клони и дървета, които създават затруднения при придвижването, а сигналите за тях са над 1000. Тази сутрин разпоредих на екипи и от други общински предприятия да се включат в решаването на проблема с падналите дървета”, написа във Facebook кметът на София Васил Терзиев.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспорт. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета, като същата се движи от кв. „Иван Вазов” до ж.к. „Връбница”. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв. „Иван Вазов”. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв. „Драгалевци” – хижа „Алеко” и „Бояна” – местността „Златни мостове”.

По последни данни 30 000 клиенти на „Еврохолд” в София са без ток. Над 50 екипа работят по отстраняването на авариите, обясниха от дружеството. Без електроподаване са кварталите „Симеоново”, „Бистрица”, „Банкя”, „Курило”, в.з. „Киноцентър”, „Кръстова вада”, „Владая”, „Витоша”, в.з. „Малинова долина” и „Волуяк”.

Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, са на терен и продължават работа. Очаква се понижение на температурите и усилване на вятъра. Според прогнозите на НИМХ за днес е обявен жълт код за силен вятър.

Директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков обясни в ефира на „Събуди се” по NOVA, че въпреки усложнената обстановка, ситуацията е овладяна. Почистени са улиците, по които се движи градският транспорт. Предстои почистването на вътрешнокварталните улици и тези с обществена значимост.

„Проблеми по вътрешнокварталните улици създават падналите клони. Екипите на „Аварийна помощ и превенция”, както и тези на Столичния инспекторат, работят цяла нощ. Призовавам гражданите да си останат вкъщи, ако не им се налага да излизат. Прогнозите са за ураганен вятър. Има много надвиснали клони в кварталите”, предупреди Неделков.

Призив всички граждани да бъдат внимателни, когато излизат навън направи и столичният кмет.

„Собствениците на жилищни имоти и търговски обекти да почистват съвестно тротоарите пред тях. Правим всичко необходимо, за да осигуряваме проходимостта в града и цялата налична техника е ангажирана с почистването на снега”, каза Терзиев.

Прочетете и:

Червен и оранжев код за снеговалеж и бурен вятър в неделя

Ограничено е движението на камиони в участъци от „Хемус”, „Тракия” и „Струма”

ПСС: Не са подходящи условията за туризъм в планините