През почивните дни ще усетим първия полъх на зимата. В различни точки на България ще има напоителни есенни дъждове и опасно силни ветрове. Очаква се и първи сняг в ниската част на страната. Динамичното време е резултат от обширен циклон, който в развитието си минава над Черно море. Процесите у нас вече започнаха и ще продължат до неделя около обяд.

В събота, в часовете призори до обяд, най-значителни валежи се очакват в Югоизточна България и най-вече по Южното Черноморие. От обяд до вечерта в западните планински райони и на места около планините ще падне символичен сняг. Ще завали интензивно обаче в Североизточна България – първо дъжд, с падането на температурите – мокър сняг.

До неделя на обяд циклонът ще се премести на безопасно разстояние от България. Критичен момент обаче ще е нощта срещу неделя, когато валежите в Източна България ще са интензивни - количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина.

Най-голямо предизвикателство ще е студеният северозападен вятър. В събота до обяд ще е по-мощен в западната половина на страната и по планините. Следобед, привечер и през нощта поривите ще са ураганни във високата част на Централна и Източна Стара планина, Лудогорието и по Черноморието.

Покрай мощните ветрове морските вълни в неделя ще са над 5 метра височина. Бреговете, открити в североизточна посока ще са особено уязвими.

Температурите в събота следобед ще са в интервала от 4 до 9 градуса, в неделя следобед – между 5 и 10. През нощта и в ранните часове на неделния ден термометрите с леки колебания ще се движат между 0 и 5 градуса.

„В планините снежната покривка е от порядъка на 5-10-15 см. Най-много сняг има на Витоша и Боровец. За ски е рано да се говори, но тези снежни покривки ще служат за основа. Не се очакват поледици, но пътищата ще бъдат хлъзгави. В неделя валежите и вятърът ще спрат. Следващата седмица времето отново ще бъде динамично. В сряда пак ще вали, а другата събота и неделя над страната ни отново ще премине силен циклон”, обясни в ефира на „Събуди се” по NOVA синоптикът Петър Янков.

От АПИ предупредиха шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за зимни условия.

Във връзка с първите валежи от сняг тази нощ на територията на Столична община започнаха обработки в Природен парк „Витоша“. Извършва се снегопочистване и обработки с опесъчаване на пътищата: Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове в планината Витоша. Към момента работят 6 снегопочистващи машини.

Екипите на Столичен инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са извършили обходи на основни улици в града.

Още за времето:

Почистващите фирми са готови за първия сняг на „Петрохан”

Червеното сияние над България: На какво се дължи наистина

Кои са най-полезните и вкусни есенни храни