В четвъртък предупреждение за екстремно топло време беше в сила за по-голямата част от страната. На места термометрите отчетоха близо 40 градуса на сянка. От Българския червен кръст осигуриха безплатна вода на две места в София.

Астрономическото лято настъпи с пълна сила. През целия ден температурите бяха опасно високи. В София достигнаха 35 градуса, а в Русе беше отчетен абсолютен рекорд – 39,7 градуса. Най-високата температура на 20 юни там е била преди 30 години – 38 градуса.

„Ако в горещината се появи главоболие, чувство за гадене, повръщане, усещане, че ще загубим съзнание – това означава, че стремглаво сме тръгнали към топлинен удар. В такава ситуация човек трябва да се оттегли на сянка, ако е възможно да е в по-студено помещение“, призова началникът на Отделението по кардиология, „Св. Анна” д-р Рада Прокопова пред камерата на NOVA.

Лекари припомнят, че високите температури могат да поставят в риск здравето и живота на всеки. И препоръчват – без студени душове или напитки.

„Напитките трябва да са на стайна температура, не бива да се употребяват нито много горещи, нито много студени. Студената напитка е шок, който ще доведе до намаляване на циркулацията на кръв по лигавиците и вирусните инфекции зачестяват“, обясни д-р Прокопова.

В горещите летни дни експерти съветват да носим светли дрехи и да пием повече вода.

Вижте също и:

Жълт код за опасно горещо време в петък

Какви са симптомите на топлинния удар

38 градуса на сянка: Падна температурен рекорд в България