Продължаващите валежи станаха причина за контролираното изпускане на половината язовири в страната. Всички те са пълни и докато това буди притеснения за едни, то експертите определят тази новина като най-добрата.

През 2020 г. в Бургас се заговори за реална опасност от воден режим заради критично ниските нива на язовир "Камчия", припомня NOVA. До такъв не се стигна, вероятно заради липсата на силен туристически сезон.

Сега язовирът е пълен на 100%, а експертите смятат, че опасността от воден режим е отминала. Язовир "Студена" край Перник също е пълен, нивото му се поддържа на 80%. Свободният обем е заради очакваните дъждове през идните седмици.

Всички язовири са на много високи нива и със запълнен обем над 50%. Нивото на язовир "Копринка" също се държи на 80%, тъй като трябва да поеме топенето на снеговете от планината, както и очакваните дъждове.

Източването му става по две направления – към Стара Загора и към язовир "Жребчево".  Той е пълен на 83%. Това обаче не притеснява специалисте, а напротив – е определяно като добра новина.

„Това е едно очаквано количество вода. Към днешна дата язовирът е 328 милиона, има още 70 милиона свободен обем. В момента няма основания да източваме язовира. Всички знаете, чакахме и искахме той отново да бъде пълен”, заяви инж. Пламен Иванов – управител на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Средна Тунджа“.

„След 20-30 дни, в зависимост от времето, предстои поливен сезон. Тогава неимоверно една част от количеството, предполагам до 80 милиона, ще бъде използвано за напояване. Язовир „Жребчево” е многогодишен изравнител. Тази вода, която получихме сега, при евентуални сушави години трябва да обезпечи няколко”, смята инж. Иванов.

За повече информация гледайте видеото.