Опасно свлачище във Великотърновско

Проектът за укрепването му е изготвен преди 3 години

Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път във великотърновско село, предава NOVA.

Проблемът е налице вече от 3 години, в същото време има отпуснати средства за укрепване. Фирмата, която е спечелила поръчката не върши нищо от 7 месеца, а е трябвало да приключи за 60 календарни дни.

Свлачището обаче не спира да се разраства. Ремзие Чаушева живее точно над него в село Калайджии. От месеци наблюдава, как процесът приближава дома ѝ, а никой нищо не върши.

Близо е до къщата. Има – няма 50 метра и все подкопава”, обясни тя за предаването "Здравей, България".

Свлачището е започнало да поглъща и основната пътна артерия на селото.

Проектът за укрепването му е изготвен преди 3 години. Фирмата, спечелила обществената поръчка за близо 300 000 лв, е трябвало да започне работа още през месец август 2020 г. Неясно защо е разкрила строителната площадка чак в края на месец октомври. Подпорната стена е трябвало да стане готова в рамките на два месеца.

„Нещата изостават. Трябва да се действа бързо. Съмнявахме се още първия път като замразиха обекта. Проблемът е в прекъсването на строителните работи. Общо три пъти е спиран. В резултат, на което се получават допълнителни свличания. Най-голямата опасност е прекъсването на улицата”, обясни Богомил Делчев, проектант на обекта.

За нехайството на строителите разказват и жителите, и кметът на селото.

„Техниката, която е доставена, е един счупен багер. Една машина работи по два-три часа. Не беше обслужена и се забавиха 20-30 дни”, обясни Бисер Кинов, кметски наместник на с. Калайджии.

При пристигането на екипа на NOVA на строителната площадка никой не работи. Екипът успява да събуди единствените двама работници, които са във видимо нетрезво състояние.

„Друга бригада е правила това. Ние сега чистим кал и вода – 70-80 см. Чистим с маркуча. До 2-3 седмици стигаме там и ще приключим”, обясни бригадирът Димитър Желязков.

В писмена позиция от фирмата изпълнител припомнят вече описаната фактология и упрекват метеорологичните условия за забавянето. 

От община Златарица, в чието землище се намира свлачището и село Калайджии, съобщават че не са изплащали средства предварително и със сигурност ще има глоби.

„Всички действия при приемане, тогава ще има възможност за удържане на неустойка по неспазване на срока”, обясни Денчо Тодоров, зам.-кмет на Златарица.

Това обаче не успокоява жителите, чиито къщи за застрашени.