На 12 юни (неделя) по обяд, въпреки метеорологичните прогнози, мъж и жена тръгват от х. „Еделвайс“ в посока х. „Алеко“. Поради влошаване на времето – мъгла, дъжд и понижаване на температурите, двамата решават да пресекат на пряко от горна станция на Конярника към Капакливец (през вододайната зона) и от „Алеко“ да се приберат с автобус до София.

Не след дълго те се изгубват в района на Горно плато и в продължение на около 4 часа се лутат в района, без да открият път в гъстата растителност.

Въпреки хроничните си здравословни проблеми, помощ решили да потърсят едва когато се стъмнило. На подадения от тях сигнал на тел. 112 се отзовали планинските спасители от база „Алеко“.

Дежурният спасител веднага тръгва с високо проходим автомобил към мястото и след около 30 минути открива жената в района на вр. Капакливец. Тя е премръзнала, но в сравнително добро състояние и обяснява, че нейният спътник е изостанал и се намира на около 500 м. в трудно проходими хвойни. Съобщава също, че той е с белодробни проблеми и прекаран лек инсулт.

Спасителят извиква на помощ служител от х. „Алеко“ и иска съдействие от отряда на ПСС – София, като задължително изисква присъствие на лекар планински спасител. Оставя жената в отоплената кола, заедно със служителя от хижата и тръгва да търси мъжа. Намира го премръзнал и мокър, напълно изтощен и неспособен да се движи. Преценява, че пострадалият е изпаднал в хипотермия и веднага взема мерки за затопляне и подаване на кислород, като се стреми непрекъснато да го държи буден.

След пристигането на групата от седем доброволни и щатни планински спасители, между които и двама лекари, започва незабавен транспорт с планинска количка по тежък терен, заблатен от падналия сериозен дъжд, през непроходими хвойни и високи треви. Пострадалият е откаран в база „Алеко“ и е предаден, затоплен и в стабилно състояние, на очакващата го линейка на Спешна помощ.

Въпреки, че имат планинска застраховка, пострадалите не са били подготвени с адекватна за високата планина екипировка, сериозно са подценили метеорологичните условия и са надценили собствените си възможности и здравословно състояние, казват от ПСС-София.

Планинските спасители от база „Алеко“ дадоха съвети как да се избегнат и опасностите, които крие планината дори през лятото. Вижте ги във видеото.