Оранжев и жълт код за опасно време са в сила за по-голямата част от страната днес. В цялата Източна България предупреждението е от втора степен.

През целия ден се очакват интензивни и значителни по количество валежи, с развитие на гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки, съобщават от НИМХ, предава БТА.

Количествата на валежи за денонощието се предвижда да са: 20-35 мм, в отделни райони ще достигнат до 50-60 мм. В Централна България ще бъде в сила жълт код. Очакваното количество на валежите там е 20-35 мм. Голяма е вероятността от гръмотевични бури.

Къде ще вали най-много и докога ще продължи лошото време в студиото на „Здравей, България” по NOVA коментира Евгения Трайкова, синоптик от НИМХ.

„Виждаме дали облакът се формира, но не можем да предвидим размера на градушката“. Това каза Евгения Трайкова относно прогнозирането на валежите.

По нейните думи рязката промяна в температурите създава тази „неустойчивост“.

„Жълт код за гръмотевични бури и условия за градушки има в Централна България, а оранжев - в Източна. В момента в столичните северозападни квартали има валежи“, каза още тя.

Според експерта в събота се очаква стабилизиране на времето и повишение на температурите.

Прочетете също и:

Внимание: Мълнии! Как да се предпазим по време на гръмотевична буря

Мощна буря се изви над София

Гореща вълна носи температури над 40 градуса в Гърция

 

Източник: NOVA, БТА