България прекланя глава пред паметта на Христо Ботев и на героите загинали за свободата на родината. Този 2 юни отбелязваме 146 години от героичния подвиг на българския поет и революционер и неговата чета.

Чествания има в цялата страна. На връх Околчица се проведе традиционният поход, на който присъства и премиерът Кирил Петков.

„Децата, които са на възраст между 7 и 11 години, получиха отличия за дисциплина, екология, културно-масова дейснотс, спортни игри, брой участия и походи“, заяви комендантът на похода Евгени Филипов, предава NOVA.

Чествания по повод годишнината от гибелта на Ботев има и в родния му град Калофер. С военен ритуал и митинг поклонение бе отбелязана годишнината от неговата гибел. В музея в родния му град се пазят единствените лични вещи на революционера.

„Тези четири предмета са национална светиня. Те са един джобен часовник, подарен му от баща му, когато заминава да учи за втори път. Запазени са и личните му писалищни принадлежности, запазени от майка му – Иванка“, разказва директорът на музея Ася Николова.

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, цялата страна бе озвучена от сирени. От МВР предупредиха, че при подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.