Тази година кампанията "Часът на Земята" ще се проведе при максимални мерки за сигурност. Във връзка с въведеното извънредно положение, 13-ото поредно издание на най-мащабната глобална инициатива за опазване на природата за първи път в историята ще протече изцяло в онлайн пространството.

WWF призовава хората да отбележат "Часът на Земята 2020" от вкъщи, като на 28 март (събота) заедно с милиони съмишленици по света символично изключат светлините между 20.30 и 21.30 ч.

По този начин заедно ще покажем, че въпреки сериозното предизвикателство, пред което сме изправени днес, ние оставаме обединени около каузата да опазим нашия общ дом – Земята.

„Нуждата да сме обединени и да защитаваме нашата планета никога не е била толкова належаща. Именно природата е тази, която поддържа живота на Земята, осигурявайки ни чист въздух, вода, храна и суровини за лекарства. Днес повече от всякога трябва да покажем нашата загриженост към нея. Затова нека се включим дигитално в тазгодишното издание на "Часът на Земята"! Време е за солидарност. Нека се подкрепяме един друг и да направим така, че гласът ни да бъде чут“, призова Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

"Часът на Земята 2020" ще бъде съпътстван от редица дигитални инициативи. Началото ще бъде поставено още в петък в 16:00 ч. с LIVE събитие на фейсбук страницата на WWF. Тогава водещите експерти на природозащитната организация в България ще разкажат какво се случва с планетата и как всеки от нас може да допринесе за една положителна промяна.

wwf wwf

В събота в 11:00 специално за най-малките виртуозната цигуларка Бояна Желязкова ще изпълни „Приказен концерт за Земята“. С помощта на музиката тя ще разкаже различни истории, вдъхновени от планините, реките, птиците, небето, морето и цялата планета Земя.

Кулминацията на "Часът на Земята", както всяка година, ще бъде в 20.30 ч. С изключването на светлините започва и международният LIVE концерт "Глас за планетата". Участие в него ще вземат изпълнители от различни краища на света,
които ще покажат, че независимо от тежката ситуация днес, все пак можем да бъдем заедно в името на природата.

Всички събития ще се излъчват директно на фейсбук страницата на WWF, а още идеи как да отбележите "Часът на Земята" от вкъщи можете да намерите на wwf.bg/planet.

Каузата на WWF да осигурим бъдеще в хармония с природата привлече редица известни личности тази година. Зад кампанията "Часът на Земята 2020" застанаха Владимир Ампов-Графа, Михаела Филева, Прея, Виктория Георгиева, Ваня Щерева, Реми Тоин, Веси Бонева, Мартен, Максим Ешкенази, Калин Врачански, Анжела Недялкова, Теодосий Спасов, Бояна Желязкова, Драго Симеонов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Тео Ушев, Hayes & Y, Йордан Марков, RDMK, котаракът Румен, Дария Симеонова, Ваня Щерева, Ревю и Dance Studio Deja Vu.

Посланици на "Часът на Земята 2020" от страна на бизнеса са Playtech и iCard.

"Часът на Земята 2020" в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на Българската национална телевиизия, БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, Actualno.com, Argent, ClubZ.bg, Dir.bg, Jenite.bg, Idea, iWoman.bg, сп. National Geographic, OFFNews.bg, Seen.bg, Sinoptik.bg, Vesti.bg, bgPredpriemach.com, сп. 360, Майко Мила, Момичетата от града, Под Тепето, Програмата, радио „Тангра“ и радио „Фокус“.

Инициативата е включена и в календара на културните събития на Столична община.