Всяка година на 22 април 174 държави по света координират действията си, насочени към опазване на планетата ни и съхраняване на живота върху нея. Стремежът е да се създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Денят на Земята е отбелязан за първи път официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада с демонстрация на милиони хора, които настояват политиците и бизнессредите да включат опазването на околната среда в своите приоритети. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

През 1990 г. празникът става международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г.

 

Интересен факт е, че на 14 декември 1930 г.  у нас се чества празник на българската земя по идея на тогавашния министър на земеделието – Григор Василев. Инициативата получава подкрепа от министрите на земеделието в Европа, особено силно е впечатлен председателят на Международния земеделски институт в Рим. Българската инициатива прераства в идея за установяване на международен ден на Земята. Тогава е предложено този ден да бъде 21 март.