На 31 октомври отбелязваме Международния ден на Черно море – на този ден през 1996 г. шестте държави с излаз на морето: България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, подписват документ за сътрудничество относно състоянието и бъдещето на Черно море и региона.   

Стратегическият план е разработен въз основа на приетата през 1992 г. Букурещка конвенция и на последвалата я Одеска декларация от 1993 г.  

Приемането на такъв документ става повече от наложително, тъй като експертите установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, причинено от човешката дейност. Опасността да настъпят необратими последствия за черноморската екосистема е толкова голяма, че се налагат спешни мерки.  

През 2009 г. влиза в сила обновен стратегически план за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море. В него са заложени дългосрочни цели за качеството на черноморската екосистема, посочват се конкретни мерки за намаляване на замърсяването, подобряване на управлението на живите ресурси и насърчаване на човешкото развитие по начин, който не вреди на околната среда.  

Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество твърди отпадъци в нашето море.  

Според проучвания на Съюза на учените във Варна в североизточната и югоизточната част на морето се натрупват острови от пластмасови боклуци.

Прочетете и:

Морето изхвърля лентички по плажовете у нас

Експедиция на БАН ще изследва екологията на Черно море

Мъртво ли е Черно море