По силата на Конвенцията за защита на редките птици на 6 декември 1906 г. е взето решение за учредяване на ежегоден международен ден на птиците – това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, информират от Българското дружество за защита на птиците.

Научно е потвърдено съществуването на връзка между контакта с птиците и подобреното благосъстояние и усещането на щастие у хората. Изследването е фокусирано върху европейските жители, като са анкетирани над 26 000 души от 23 европейски страни.

За целите на проучването са използвани данни от европейското проучване на качеството на живот през 2012 г.  – изследвани са връзката между видовото разнообразие около домовете, градовете и населените места и как то е свързано с чувството за удовлетворение у хората.

Резултатите от проучването са недвусмислени: чувството за щастие е в тясна връзка със специфичен брой видове птици. Най-щастливите европейци са тези, в чието ежедневие присъстват многобройни видове птици или които живеят в почти естествена среда, обитавана от различни пернати видове.

Според авторите на изследването наличието на 14 вида птици в ежедневието гарантира чувство на удовлетворение, съизмеримо със спечелването на допълнителни 150 долара на месец.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

 На 1 април в България традиционно се отбелязва и началото на Седмицата на гората. Първата Седмица на гората се е провела от 15 до 22 април 1934 г., а решението за отбелязването ѝ и е взето на 12 април 1925 г.