На 1 октомври честваме много празници. Днес отбелязваме Световния ден на музиката, на поезията, възрастните хора, на архитектите.

Освен това днес честваме Световния ден за борба с хепатита, както и първия ден на Световния месец за борба с рака на гърдата.

1 октомври е и Международният ден на кафето. Датата е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO). Днес всички любители на кофеиновата напитка могат да споделят своята страст.

През първия ден на октомври се отбелязва и Световният ден на вегетарианците, който е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

За първи път през 1974 година започва да се празнува Международният ден на музиката по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

Също така днес отбелязваме Международния ден на възрастните хора.

Днес се чества и Световният ден на архитектурата с решение на ХХ-та сесия на Международния съюз на архитектите от 1996 г.

В България

  ●   На 1 октомври Българска православна църква отбелязва Покров на Пресвета Богородица и Преп. Йоан Кукузел.

  ●   Ден на Застрахователя – Обявен е за професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи

  ●   Ден на поезията

  ●   Празник на Академията на Министерство на вътрешните работи (МВР) – Обявен с Решение на 39-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г.

  ●   Празник на българските певци и музиканти – Обявен е през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел

  ●   Професионален празник на зенитно-ракетните войски – Отбелязва се от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета

Имате много поводи за празник именно на 1 октомври. Изберете кой е вашият и го отбележете по подобаващ начин.

Прочетете също и:

Почти без валежи до средата на октомври

10 храни за перфектно здраве през есента