21 март е професионален празник на всички служители в кукления театър. Първите куклени представления водят началото си от Индия, Египет и Китай. В Европа театърът на конци се е появил във времената на Древна Елада и Рим.

Освен класическите приказки, кукленият театър разказва съвременни истории, в които актьорите не просто дърпат конците на куклите, а те самите се превръщат в такива. И всичко това – в името на публиката.

Бургаският държавен куклен театър – носител на три отличия ИКАР, тази година навършва 70 години от създаването си. Там се съхраняват стотици кукли и декори. В работилницата на театъра вече има и 3D принтер, с помощта на който се създават кукли от ново поколение.

„Това е доста дълъг и труден процес. Но въпросът е да ти доставя удоволствие работата”, споделя майсторът на кукли Недко Данев.

В България има над 20 куклени театъра като служителите им напомнят, че въпреки всички дигитални устройства в днешно време, нищо не може да измести магията на театъра.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Междувременно Столичният куклен театър традиционно ще отбележи празника с церемония по връчването на наградата СИВИНА – отличие за млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Събитието ще се проведе от 19:00 ч. в Столичния куклен театър, Салон „Гурко“, с подкрепата на Съюза на артистите в България.